Μύθοι και αλήθειες για το e-learning

Η εμφάνιση του e-learning στο χώρο της εκπαίδευσης, και στην περίπτωσή μας στην ξενόγλωσση εκπαίδευση, έχει δημιουργήσει φανατικούς υποστηρικτές αλλά και πολέμιους αυτής της μορφής μαθημάτων. Η παγκόσμια βιβλιογραφία αυξάνεται σε όγκο και σπουδαιότητα συνεχώς και συνεχώς πληθαίνουν οι μύθοι και οι αλήθειες σχετικά με το e-learning. Σ’ ένα σύντομο άρθρο όπως αυτό, δεν μπορώ να αναφέρω ούτε καν ακέραιο ποσοστό, ίσως μικρό δεκαδικό %. Γι’ αυτό θα επικεντρωθώ σε ένα μύθο –ότι το e-learning δεν είναι αποτελεσματικός τρόπος μάθησης.
Δουλεύω πολλά χρόνια εξ αποστάσεως, με μαθητές από Ελλάδα και Αυστραλία. Οι μαθητές μου από την Αυστραλία έκαναν μάθημα ιδιαίτερο μόνοι τους , χωρίς να ανήκουν και σε τμήμα και πήραν 8ρια overall score IELTS και PTE Academic. Όμως φετινό μάθημα με το Νίκο είχε την εξής ιδιαιτερότητα: ο Νίκος, φοιτητής στη Χίο, έκανε ιδιαίτερο μόνος του online, αλλά έμπαινε και σε τμήμα πραγματικών μαθητών μας στο KESC από το laptop του. Οι τεχνικές της διαχείρισης τέτοιου υβριδικού e-learning δεν είναι εύκολες. Χρειάζονται γνώσεις χειρισμού υπολογιστών και της σύγχρονης πλατφόρμας e-learning, και γνώσεις διδακτικής και μεθοδολογίας. Αυτή ήταν και η εξειδίκευσή μου στο Cambridge DELTA, Module 3.
H επιτυχία του Νίκου στο ECPE φέτος μου έδωσε ιδιαίτερη χαρά γιατί απέδειξε ότι η εικονική τάξη μπορεί κάλλιστα να έχει τα ίδια αποτελέσματα με την πραγματική όταν δάσκαλος και μαθητές έχουν πιστέψει στην αποτελεσματικότητα τέτοιου είδους τάξης.