Blog

Feedback: Στην γλώσσα της μεθοδολογίας σημαίνει απόδοση σχολίων μετά τη διόρθωση γραπτού ή προφορικού λόγου, ή μετά την συμμετοχή του μαθητή σε κάποιο εκπαιδευτικό γεγονός- παρουσίαση, διάλογο, παιχνίδι ρόλων.

Στην  ελληνική γλώσσα χρησιμοποιούμε τον όρο ανατροφοδότηση. Αν αναλύσουμε τη λέξη, θα δούμε ότι σημαίνει εκ νέου «τάισμα» του μαθητή με τα απαραίτητα συστατικά για να «τραφεί» μαθησιακά. Αυτά τα συστατικά πρέπει να είναι εύγευστα, εύπεπτα, αλλά υψηλής διατροφικής αξίας. Άρα η ανατροφοδότηση δεν είναι απλά το «μπούκωμα» του μαθητή με απρόσωπα σχόλια του τύπου: «μην κάνεις γραμματικά/συντακτικά λάθη» ή « προσπάθησε να βελτιωθείς», που είναι συνήθης εικόνα κοκκινισμένων κειμένων με διορθωμένα όλα τα λάθη ή με ένα μονόλογο που τονίζει μόνο τα αρνητικά σημεία της συγκεκριμένης περίπτωσης.

Η ανατροφοδότηση/feedback είναι από τα πιο βασικά καθήκοντα του δασκάλου, γιατί αναπτύσσει  τις μαθησιακές δεξιότητες (learning skills) και την κριτική σκέψη (critical thinking) του μαθητή, ενισχύει το ομαδικό πνεύμα όταν γίνεται μέσα από ομαδική εργασία (group/pair work), τονώνει την αυτοπεποίθησή του, τον μαθαίνει να μη φοβάται τα λάθη αλλά να τα θεωρεί το φίλο και σύμμαχό του στη μάθηση.

H ανατροφοδότηση/feedback απαιτεί γνώση και ευαισθησία από τη μεριά του δασκάλου και το άρθρο που παραθέτουμε δίνει συμβουλές για την αποτελεσματικότητα αυτής της διαδικασίας:

https://www.edutopia.org/article/crafting-feedback-leads-learning?utm_source=facebook&utm_medium=socialflow